federatie federatie federatie federatie kerkenleven
 
Hoofdartikel Laatste up-date 27 01 2021
 

 

Een lichtje in het donker

hoofdOnze geloofsgemeenschappen hebben het de laatste jaren niet gemakkelijk.
De voortschrijdende vergrijzing van onze mensen, vrijwilligers, verantwoordelijken en voorgangers zorgt ervoor dat gemeenschappen moeite hebben om het hoofd boven water te houden. Corona heeft hier zeker geen goed aan gedaan. Vasten, Pasen, en straks Pinksteren, de jaarlijkse hoogtepunten moeten we in mineur vieren. Eerste Communies, vormsels, huwelijken en doopsels moeten noodgedwongen worden uitgesteld. En zal na de hervatting van de vieringen over enige tijd het aantal kerkgangers terug keren?

Maar er zijn lichtpunten. Crisis dwingt tot solidariteit en creativiteit. Het bedrijfsleven, de horeca, de cultuursector, kortom onze samenleving geeft blijk van een onvoorstelbare inventiviteit om oplossingen te zoeken. Heel dikwijls komen die oplossingen door de platgetreden paden te verlaten en “out of the box” te gaan denken. Dat geldt ook in ons geloofsleven. En de Pastorale Eenheid kan hierin een rol spelen.

Het team van de PE wil geloofsgemeenschappen bijstaan met het zoeken naar oplossingen. We zijn geen superhelden en hebben geen kant en klare recepten om alles op te lossen. We zijn de afgelopen twee jaar niet met wereldschokkende dingen naar buiten gekomen. Wel hebben we, op de achtergrond, contacten gelegd en een heel netwerk uitgebouwd.

Het grondgebied van Berchem, Hoboken, het Kiel en Wilrijk telt 17 parochies en is erg uitgestrekt. Elk district, elke wijk, elke parochie heeft zijn eigenheid. Eigenheid van populatie, eigenheid van cultuur, eigenheid van samenkomen. Dat is goed en dat willen we respecteren. En als er gemeenschappen onder druk komen te staan, is het onze opdracht mee te zoeken naar mogelijkheden om elkaar te ondersteunen. Misschien kampt een parochiegemeenschap in Hoboken wel met een probleem dat in Berchem ook al was opgedoken en kan het uitwisselen van ervaringen een verrijkende oefening zijn.

Daarom willen wij als Pastorale Eenheid het verlengstuk zijn van alle gemeenschappen. Het is onze opdracht als christen en als kerk om – zoals in de Handelingen staat – ervoor te zorgen dat Het Verhaal doorgegeven wordt, dat we voor elkaar zorgdragen en dat we samen kunnen vieren. Het is ook de opdracht van het team van de PE om er zo goed mogelijk voor te zorgen dat dit in al onze geloofsgemeenschappen mogelijk is.

Want deze opdracht is wat ons, alle geloofsgemeenschappen van Berchem, Hoboken, Kiel en Wilrijk, met elkaar verbindt. De kaars van onze Pastorale Eenheid wil dit symboliseren. Je kan ze bestellen door te bellen naar ons secretariaat 0484 06 88 30 (Raf Geurts). Ze is 30 cm hoog en 12 cm breed en ze kost 10 euro.

Het team: Mia, Evelien, Ronald, Jean-Marie, Leon, Raf, André, Stanny, Luc 

website PE DAMIAAN

https://www.kerknet.be/organisatie/pe-damiaan-hoboken-berchem-kiel-wilrijk