federatie federatie federatie federatie kerkenleven
 
Hoofdartikel Laatste up-date 27 01 2021
 

 

Mijmeren over vakantie ...

 

hoofdVakantie is zo een tijd dat je keuzes moet maken. Maar je moet vooreerst kiezen voor vakantie!
En daarna zal je nog dikwijls moeten kiezen ¼ Wie op vakantie vertrekt vraagt zich af: “Moet dit allemaal weeral mee?” Wat moet echt mee en wat kunnen we eigenlijk allemaal missen?

Vakantietijd is ook, of we nu weggaan of niet, toch meestal wel de tijd waarin we eens met andere ogen om ons heen kijken. Juist als we op vakantie zijn, dringt de veelkleurige schoonheid van de schepping vaak pas goed tot ons door. Ook als we ons dagelijks werk dan eindelijk achter ons laten, is het goed om eens aan het strand te liggen of om in de bergen rond te lopen of om cultuur te zoeken in een toffe stad, of gewoon in een bos een eekhoorn te zien wegrennen. We krijgen de kans om de wonderen van de natuur op te zoeken.

Mensen zoeken doelen in de vakantie, elk op zijn eigen manier. Velen willen te voet of met de fiets... . Zo gaan er elk jaar 300.000 mensen te voet of met de fiets naar Compostella in Spanje. De pelgrims die dit doen zoeken cultuur, vriendschap, avontuur maar ook diepgang, voor velen iets dat hen dichter bij God brengt. Bijna iedere pelgrim neemt een steen mee. Deze steen staat symbool voor de dingen die jouw leven of dat van anderen bezwaren, symbool voor dingen die je wil achterlaten ¼ die je aan God wil doorgeven. Deze plaats betekent in het Spaans: “Cruz de Ferro” (Kruis van ijzer). Het staat boven op een enorme berg van stenen die er al honderden jaren neergelegd werden. Zo heeft elke pelgrim in zijn rugzak niet alleen kleren en proviand mee, evenzeer neemt hij de pijn en vreugdeverhalen, wensen en dromen met zich mee. En het schone van dit alles is dat op de Camino (zo heet die pelgrimstocht naar Santiago de Compostella) mensen vanalles ontdekken. Tochtgenoten worden lotgenoten en lotgenoten worden bondgenoten. Maar het neerleggen van die steen is voor iedereen anders. Sommigen bidden, sommigen wenen, sommigen zingen ¼

Vakantie is een zegen, vooral als je ervan profiteert om een aantal dingen weer op punt te stellen, dit wil zeggen om je leven weer vanuit een andere hoek te bekijken.

Eigenlijk dient zo ónze vakantie een soort pompstation te zijn. Nieuwe kracht en nieuwe moed tanken, nieuwe energie om er weer tegenaan te kunnen. En wáár je dan bent, dat doet er eigenlijk niet toe. Want overal is die ‘benzine’, die brandstof om verder te kunnen. Overal is die te krijgen. Ja, letterlijk: te krijgen. Helemaal voor niks.

Vakantie is tijd maken om op verhaal te komen. Tijd maken om mekaar te bezoeken, om gastvrij te zijn voor medemensen. Tijd maken om eens een kerk binnen te stappen en te genieten van de stilte of van het licht van de glasramen. Tijd maken om andere culturen, andere mensen, andere gewoonten te leren waarderen en te bewonderen.

Tijd maken om ook de ‘thuismatch’ goed te spelen, want vakantie is niet alleen maar naar het buitenland trekken!
De vakantie is daarom ook de periode waar je tijd en aandacht hebt voor de thuismatchen, die minstens even goed zijn dan die op verplaatsing.
Wat je ook doet tijdens de vakantie... geniet met volle teugen... ga je op verplaatsing, kom gezond en wel terug thuis...

Wij voorzien in de kerk een prikbord... stuur ons vanuit je vakantiebestemming een kaartje en wij branden een kaarsje in verbondenheid met jullie allen...

hoofd

hoofd

hoofd

 

hoofd

Adres van onze kerk:
Parochie Onze‑Lieve‑Vrouw
Kioskplaats 88
2660 Hoboken

 

 

 

website PE DAMIAAN

https://www.kerknet.be/organisatie/pe-damiaan-hoboken-berchem-kiel-wilrijk